AES MALAYSIA

AES CAMERA MALAYSIA

JUMLAH AES DI MALAYSIA

Gerak pelbagai agensi wujud sistem amaran awal bah


LABIS: Kerajaan akan menggerakkan pelbagai agensi di bawah Majlis Keselamatan Negara (MKN) untuk mewujudkan sistem amaran awal banjir bagi meneliti keadaan dan memberi amaran lebih awal kepada penduduk supaya perpindahan mangsa banjir dilakukan lebih tersusun.
Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata ia akan dibincangkan di MKN kerana walaupun sudah ada persiapan sejak dulu untuk menghadapi banjir. 
“Kita lihat ada keadaan di luar jangkaan, misalnya air naik cepat termasuk kawasan yang tidak pernah dilanda banjir turut dinaiki air.

“Jadi, bagaimana kita mahu meneliti keadaan itu kerana kalau kita ambil langkah berdasarkan kes lalu, mungkin kampung yang tidak tersenarai banjir kita rasa selamat, tetapi bagaimana apabila air naik lebih daripada paras biasa seperti dialami penduduk di sini misalnya, yang terpaksa berpindah buat kali pertama, sedangkan mereka belum pernah menjadi mangsa banjir.
“Mungkin ada satu cara kita boleh melihat semula untuk membantu supaya proses menyelamat dan perpindahan mangsa dapat dilaksanakan dengan lebih berkesan,” katanya selepas melawat mangsa banjir di Sekolah Agama Labis di sini, pagi semalam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan